Curiozități, tradiții și obiceiuri despre Nepal

Nepal - scurt istoric

Nepalul este acel loc de pe hartă unde diversitatea geografică se întâlnește cu cea etnică, și rezultă o lume ce merită descoperită.

Numele său provine dintr-o legendă locală, care povestește cum un înțelept hindus numit „Ne” a decis să se stabilească în Valea Kathmandu-ului, în vremuri preistorice.

Astfel, locul în care el s-a stabilit a fost considerat ca fiind protejat de el, de aici formându-se și numele Nepalului: numele înțeleptului „Ne” + cuvâtul pal (pala în limba pali) care înseamnă „locul protejat”.

Unde este situat statul Nepal pe hartă?

Nepalul este un stat din Asia situat de-a lungul versanților și lanțurilor muntoase Himalaya.

Acesta se află între India la est,sud și vest și Regiunea Autonomă Tibet a Chinei la Nord. Teritoriul său se întinde pe aproximativ 800 de km de la est la vest și de la 140 km până la aproximativ 240 de km de la nord la sud.

Numele oficial al acestei țări este Republica Federală Democratică Nepal, iar capitala sa este situată la Kathmandu.

Care este populația Nepalului?

Nepalul este format dintr-o populație de circa 30,386,000 locuitori, iar majoritatea populație sale este nepaleză de origine indo-ariană.

Însă, din cauza migrațiilor pe scară largă ale grupurilor asiatice din Tibet și ale oamenilor indo-arieni din nordul Indiei, acest stat s-a transformat de-a lungul anilor, într-un stat foarte divers din punct de vedere lingvistic, etnic și religios.

Astfel, pe lângă nepalezii de origine indo-ariană, Nepalul găzduiește astăzi atât o minoritate tibeto-nepaleză, cât și o mică comunitate dravidiană.

Limba principală și oficială a Nepalului este nepaleza, însă fiecare zonă a acestui stat este caracterizată de limba și dialectul ei.

Spre exemplu, în partea de nord și est a Nepalului se poate observa un mix de limbi și dialecte precum Magar, Gurung, Rai, Sunwar, Bhutia, Sherpa s.a.m.d.

Nepal este o țară tânără, cu mai mult de trei cincimi din populație sub 30 de ani. Rata natalității este aproximativ aceeași cu media mondială, în timp ce rata mortalității este mai mică decât media mondială.

Speranța de viață este de 70 de ani pentru bărbați și 72 de ani pentru femei.

Harta Nepalului

Amplasarea Nepalului între cei doi giganți, India și China, reprezintă o provocare continuă pentru acest stat.

Nepalul se luptă zilnic pentru a menține un echilibru între cei doi giganți în politica sa externă deoarece acesta este principalul factor care contribuie la independența sa.

Importanța geopolitică a aceste țări depinde foarte mult de această luptă.

Nepalul marchează prin independența sa ca stat, limita de sud a sferei chineze la nord de Himalaya din Asia.

Nepalul s-a aflat mult timp sub conducerea unor prim-miniștrii ereditari, care au favorizat o politică de izolare, acesta fiind închis pentru lumea exterioară până în anul 1951.

Astfel, din cauza acestei izolări autoimpuse, Nepalul este una dintre cele mai puțin dezvoltate națiuni ale lumii.

În ultimii ani însă, acesta a primit asistență economică din partea mai multor țări precum India, China, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Japonia, Danemarca, Germania, Canada și Elveția.

Capitala Nepalului: Kathmandu

Capitala Nepalului este Kathmandu, acesta fiind și cel mai mare oraș din țară. El este situat la o altitudine de 1300 de metrii și este localizat pe Valea Kathmandu, lângă confluența râurilor Baghmati și Vishnumati.

Orașul poartă numele unui templu despre care se spune că ar fi fost construit în 1596, din lemnul unui singur copac:
„kath”= „lemn”
„mandir”= „templu”

Populația orașului găzduiește diferite grupuri culturale, etnii, limbi, religii și rase.

Cel mai mare grup etnic care cuprinde 30% din populație este reprezentat de Newar, și este urmat de Mtawali 25%, Khas Brahmins 20% și Chettris 18,5%.


Kathmandu este în prezent centrul sistemului național de transport și cel mai important centru de afaceri din Nepal.

Orașul exportă obiecte artizanale și lucrări de artă, iar turismul este una din principalele activități de câștig a veniturilor din oraș.

Religiile Nepalului

În Nepal, religia predominantă este cea Hindusă, aceasta fiind chiar cea oficială a statului, dar există și un mic procent al populației care urmează Budismul și alte credințe religioase precum:

  • Creștinism
  • Islam
  • Kirat Mundhum
  • Baha’i
  • Iudaism.

Steagul Nepalului

Steagul actual al Nepalului a fost adoptat pe 16 Decembrie 1962 și este singurul drapel din lume care nu are formă patrulateră.

Acesta reprezintă o combinație de fanioane care formează un pennon dublu. Culoarea roșu reprezintă simbolul vitejiei și totodată, culoarea rododendronului, floarea națională a Nepalului, în timp ce marginea albastră reprezintă culoarea păcii și a armoniei.

Simbolistica și reprezentarea modernă a steagului aprobată de guvern în zilele noastre, susține că cele două elemente simbolizează principalele religii ale țării, hinduismul și budismul.

În trecut însă, se credea că cele două simboluri reprezentau pacea și munca grea a populației nepaleze.

Tradiții din Nepal

Datorită diversității etnice ale acestui stat, era aproape imposibil să nu existe și o cultură foarte bogată și plină de tradiții, care mai de care mai speciale.

O parte din tradițiile nepaleze își găsesc proveniența în religii antice, în timp ce altele sunt specifice unei anumite comunități etnice. Lista acestora este aproape nesfârșită și foarte diversă, însă cu siguranță merită explorată.

Așa că, iată câteva din tradițiile Nepalului care merită a fi cunoscute:

1. Nuwaran (ceremonia de oferire a numelui)

Nuwaran este o ceremonie de origine hindusă și are scopul de a oferi nume nou-născuților. La fetițe se celebrează în a 8-a zi de la naștere, iar la băieți în a 9-a.

În timpul acestei ceremonii, în funcție de data și ora nașterii, precum și de alinierea stelelor, un astrolog determină o literă de început pentru numele de naștere al copilului împreună cu lungimea numelui.

Numele de naștere al copilului este necesar pentru ritualuri precum puja și, de obicei, nu este numele sub care copilul este cunoscut.


Ceremonia Nuwaran diferă însă de la comunitate la comunitate. Spre exemplu, în comunitățile Sherpa copiii sunt numiți după ziua în care s-au născut.

Astfel, un copil născut joi (simbolul lui Jupiter) ar fi numit „Phurba”. În plus, copiilor Sherpa li se dau și nume de virtuți, cum ar fi „Dorje” (înțelepciune).

Numele zilelor sunt adesea prefixate cu numele de virtute, cum ar fi „Phu-Dorje” (înțelepciunea lui Jupiter).

2. Pasni (ceremonia de hrănire cu orez)

Pasni este o ceremonie care celebrează prima dată când un copil este hrănit cu alte alimente decât laptele matern. Hrănirea copilului cu orez are loc în luna a 5-a pentru fete și în luna a 6-a pentru băieți.

3. Bratabandha (ceremonie de trecere la bărbăție)

Bratabandha este un ritual foarte important pentru băieți deoarece aceștia nu se pot căsătorii până când nu trec prin această ceremonie.

În timpul Bratabandha, capul băiatului este ras și se desfășoară anumite ritualuri care marchează trecere sa de la copilărie la bărbăție.

Acest ritual variază și el de la o comunitate la alta. De exemplu, în comunitățile hinduse, ritualurile din timpul Bratabandha reprezintă alungarea băiatului (simbolizarea exilului Domnului Ram), în timp ce, în comunitățile budiste, ritualurile reprezintă abandonarea plăcerilor lumești de către băiat și trecerea la călugăr (simbolizarea retragerii lui Buddha de la lumea lumească, a plăcerii).

4. Ceremonia Bahra (căsătoria fetelor cu soarele)

Ceremonia Bahra este cunoscută popular sub numele de „Gufa rakhne” sau „căsătoria cu soarele”, și reprezintă o ceremonie dedicată fetelor aflate în perioada primei menstruații.

Deși există multe variante ale acestei ceremonii, în general o fată este ascunsă într-o cameră în care lumina soarelui nu poate pătrunde și nu are voie să vadă fața vreunui bărbat timp de 12 zile.

La sfârșitul celor 12 zile, i se face o baie pentru a se purifica și este împodobită cu o rochie de mireasă tradițională.

După un ritual elaborat, un preot căsătorește fata cu soarele, arătându-i reflecția acestuia printr-o oglindă.

Această căsătorie semnifică trecerea de la fetiță la femeie.

5. Chori Bibaha (Căsătorie prin răpire)

Chori Bibaha este un ritual tradițional de căsătorie observat în comunitățile Tamang.

Acest ritual are loc atunci când fata nu este sigură dacă vrea să se căsătorească cu partenerul propus sau dacă un băiat dorește să evite procedurile lungi ale unei căsătorii aranjate.

Astfel, fată este capturată dintr-un târg sau o piață de către băiat. După capturare, dacă fata refuză cu insistență să se căsătorească timp de trei zile, atunci i se permite să se întoarcă la părinții ei.

Dacă ea este de acord însă, se organizează o ceremonie de nuntă adecvată. În ultima vreme, acest ritual este mai rar practicat datorită legilor împotriva răpirii, adoptate ca urmare a modernizării Nepalului.

Întrebări frecvente:

Care este cel mai înalt munte din lume?

Cel mai înalt vârf din lume este Everest, cu o altitudine de 8.848 m deasupra nivelului mării. Acesta face parte din lanțul munților Himalaya.

Cum sunt plătiți muncitorii în Nepal?

Muncitorii din Nepal pot fi plătiți în funcție de numărul de ore lucrate sau sub formă de salariu fix, lunar. Salariul minim lunar este de 8,000 de rupii nepalezi (aproximativ 290 RON).

Cauți forță de muncă din Nepal?

Sună-ne și hai discutăm despre cum te putem ajuta alegi cei mai buni oameni și demarezi formalitățile în cel mai scurt timp. Click pe butonul de mai jos!

Ți-a plăcut articolul nostru? Sharing is caring.

Scroll to Top