Filipine – Țara celor 7000 de insule

Filipine - scurt istoric

Filipine reprezintă un amestec unic de diversitate și omogenitate, care deși a trecut prin multe schimbări de-a lungul istoriei sale, a reușit să își consolideze moștenirea asiatică fără a abandona achizițiile culturale occidentale.

Acesta este recunoscut în prezent pentru abundența de plaje superbe și fructe delicioase pe care le poți găsi pe teritoriul său, aspecte ce l-au pus în topul oricărei liste de călătorii din lume.

Unde este situat statul Filipine pe glob?

Filipine este un arhipelag localizat în Asia de Sud-Est, mărginit de Marea Filipine la Est, Marea Celebes la Sud, Marea Sulu la Sud-Vest și Marea Chinei de Sud la Vest și Nord.

Numele oficial al acestei țări este Republica Filipine și este formată din peste 7.000 de insule și insulițe, situate la aproximativ 800 de km în largul coastei Vietnamului. Doar aproximativ două cincimi dintre insule și insulițe sunt denumite.

Harta statului Filipine

Numele de Filipine este dat de către Filip al II-lea, rege al Spaniei din timpul colonizării spaniole a acestor insule din secolul al XVI-lea.

Arhipelagul are foarte multe afinități cu occidentul deoarece s-a aflat sub dominație spaniolă timp de 333 de ani și sub tutela SUA pentru încă 48.

Aceasta este a doua țară asiatică ca populație (după India) care are ca limbă oficială engleza, și una dintre cele două țări predominant romano-catolice din Asia (cealaltă fiind Timorul de Est).

Religiile din Filipine

Republica Filipine are peste 86% din populație romano-catolică, fapt ce îi face să se laude cu mândrie că ar fi singura națiune creștină din Asia.

Pe lângă majoritatea creștină, populația religioasă se împarte în felul următor:

 • 6% aparține diferitelor culte creștine naționalizate
 • 2% aparține a peste 100 de confesiuni protestante
 • 4% aparține minorităților musulmane, concentrate pe insulele sudice Mindanao, Sulu și Palawan
 • 2% aparține unor credințe și practici non-occidentale, indigene

De asemenea, minoritatea chineză, deși nesemnificativă din punct de vedere statistic, a avut o influență culturală în colorarea catolicismului filipinez cu multe dintre credințele și practicile budismului, taoismului și confucianismului.

Steagul Filipinez

Steagul național filipinez este unul orizontal, bicolor, cu benzi egale colorate în albastru regal și roșu purpuriu, și cu un triunghi alb echilateral la palan (marginea de lângă lance).

În centrul triunghiului se află un soare galben auriu cu opt raze primare, fiecare dintre acestea reprezentând o provincie.

La fiecare vârf al triunghiului se află o stea galben-aurie cu cinci colțuri, fiecare dintre ele reprezentând una dintre cele trei grupuri de insule principale:

 • Luzon
 • Visayas
 • Mindanao

Triunghiul alb de pe steag reprezintă libertatea, egalitatea și fraternitatea poporului.

O caracteristică interesantă a acestui steag este faptul că poziția sa este folosită pentru a indica starea de război.

Acest lucru se face prin răsturnarea acestuia cu susul în jos, afișându-se astfel cu partea roșie în partea de sus.

Capitala statului Filipine: Manila

Capitala Republici Filipine este Manila. Orașul este localizat pe insula Luzon și se întinde de-a lungul țărmului estic al golfului Manila, la gura râului Pasig.

Aceasta reprezintă centrul activității economice, politice, sociale și culturale al țării.

Numele orașului a fost inițial Maynilad (acolo e nilad), nume derivat din cel al plantei „nilad”, un arbust cu flori care creștea în trecut de-a lungul malurilor râului.

Ulterior, numele a trecut prin două procese de scurtare: prima variantă a fost Maynila, iar a doua este cea pe care o cunoaștem și în zilele noastre.

În anul 1975, Manila și orașele învecinate au fost integrate (prin decret prezidențial) pentru a funcționa ca o singură regiune administrativă, numită Regiunea Capitalei Naționale. 

Metropola Manila găzduiește o proporție semnificativă din populația țării, fapt determinat de migrația constantă din mediul rural către cel urban.

Majoritatea locuitorilor sunt filipinezi, cea mai mare comunitate străină reprezentând mai puțin de o zecime din populația orașului (locuitori chinezi).

Populația orașului este predominant romano-catolică, însă există și grupuri de protestanți, musulmani și budiști.

Manila este centrul comerțului și finanțelor din Filipine. Comerțul înflorește în zona metropolitană și între oraș, provincii și alte țări.

Majoritatea importurilor și exporturilor din Filipine trec prin portul Manila. Diversele activități de producție din oraș includ producția de textile, editarea și tipărirea, prelucrarea produselor alimentare, a tutunului și prelucrarea chimică.

Manila produce, de asemenea, cherestea și articole din lemn, frânghii și corzi, săpun și alte bunuri. Fabricile sunt, în general mici și sunt situate în districtele aglomerate Tondo, Binondo și Santa Cruz. Industriile grele sunt situate în districtele Paco, Pandacan și Santa Ana.

Atracții turistice din Filipine:

1. Borakay

Boracay este o insulă stațiune din regiunea Visayas de Vest.  Aceasta a fost premiată pentru prima dată ca cea mai bună insulă din lume în anul 2012, de către revista internațională de călătorii „Travel & Leisure”.

Ulterior, au mai urmat și alte nominalizări în 2013, 2014 și 2016.

În prezent, Boracay este recunoscută pentru plajele sale cu nisip alb și reprezintă una dintre destinațiile de top din lume pentru relaxare.

Dacă sunteți pasionați de călătorit, Boracay este locul unde nu veți rămâne niciodată fără lucruri interesante de făcut.

Aici vă veți putea bucura de înot, scufundări, snorkeling, parasailing, caiac, peisaje spectaculoase, delicii culinare și viață de noapte.

2. Palawan

Palawan este cea mai mare insulă din Filipine, reprezentând un arhipelag cu 1.780 de insule și este localizată în regiunea Mimaropa.

Aceasta este foarte puțin dezvoltată, fiind pe jumătate pustie și este recunoscută drept „Ultima frontieră ecologică a Filipinelor” datorită peisajelor uimitoare și biodiversității mari ce se regăsesc aici.

Palawan este un mix de junglă cu munți și plaje albe superbe, iar în anul 2007 a fost evaluată de către revista „National Geographic Traveler„ drept cea mai bună regiune din Asia de Sud-Est și a 13-a cea mai bună insulă din lume.

Cele patru mari atracții turistice din Palawan sunt:

 • El Nido
 • Puerto Princesa
 • Coron
 • San Vicente

Aici veți întâlni plaje și insule cu nisip alb, ape albastre extrem de limpezi, o varietate spectaculoasă de vietăți marine și locuri deosebite care vă vor tăia respirația.

Astfel spus, Palawan este cu siguranță locul care nu ar trebui să lipsească de pe lista voastră de călătorie!

Cauți forță de muncă din Filipine?

Sună-ne și hai discutăm despre cum te putem ajuta alegi cei mai buni oameni și demarezi formalitățile în cel mai scurt timp. Click pe butonul de mai jos!

Ți-a plăcut articolul nostru? Sharing is caring.

Scroll to Top