Premisele de pe piața muncii din România

Scurt istoric

Sfârșitul celei de a doua decade a secolului XXI aduce o situaţie aflată în plină transformare pe piaţa muncii atât în România cât și în Europa.

Consolidarea Uniunii Europene după aderarea ţărilor din Estul Europei a produs un prim val de schimbări, generate în primul rând de nou găsita libertate dată de desfiinţarea graniţelor în interiorul uniunii, dar și de diferenţele de dezvoltare economică între blocul european vestic și cel estic.

Astfel, primul deceniu și jumătate al noului secol, a fost marcat de un transfer substanţial de forţă de muncă de la est la vest.

Vestul a reprezentat și încă mai reprezintă o atracţie majoră pentru cetăţenii fostelor ţări comuniste, care au suferit o îndelungată perioadă de tranziţie de la economia centralizată de stat la una capitalistă.

Salariile oferite în vest au fost și încă mai sunt superioare celor din est.

Context

Un cetăţean român, care beneficiază de toate drepturile cetăţenilor din interiorul Uniunii Europene, este de ceva vreme pus în faţa următoarei decizii: alege să lucreze în Europa pentru un salariu net superior celui pe care l‐ar primi în România pentru aceeași muncă prestată dar își asumă statutul social de imigrant sau preferă să trăiască în ţara sa, cu avantajele sociale aferente dar cu o remuneraţie inferioară.

Deși în unele ţări europene atitudinea faţă de emigranţii din est este cel puţin controversată, ca urmare a acestui fenomen social, România anului 2020 înregistrează o diaspora de peste 4 milioane de cetăţeni angajaţi pe teritoriul european.

Aceasta se traduce în apariţia unei penurii cronice de forţă de muncă.

Peste aceasta se suprapune o creștere a pretenţiilor cetăţeanului român în ceea ce privește nivelul salarizării, fapt ce accentuează și mai mult criza de forţă de muncă din acele ramuri ale economiei ce solicită muncă necalificată sau muncă grea (șantiere, industrie, lucrări agricole).

Din perspectiva angajatorului

Pentru mulţi din antreprenorii români, realităţile momentului aduc următoarele provocări:

 • Unde și cum găsesc forţă de muncă pliată pe propriile necesităţi?
 • Cum fac să nu îmi plece oamenii după 2 sau 3 luni?
 • Cum să îi motivez suficient astfel încât să mă pot baza pe ei și anul viitor?
 • Aleg să plătesc de 2 sau 3 ori mai mult pentru o slujbă doar pentru că nu găsesc la timp resursa umană necesară?
 • Aleg să îmi asum termene de livrare știind că nu deţin resursă umană suficientă?
 • Îmi asum riscul și decid în disperare de cauză să angajez personal necorespunzător?
 • Refuz lucrări pentru că nu am certitudinea că voi dispune de toate specializările necesare?
 • Evaluez posibilitatea să angajez mână de lucru asiatică?
 • Cum se procedează? Ce presupune asta?
 • Pot să mă încarc cu responsabilitatea unor străini?
 • Cum asigur logistica unor angajaţi străini?
 • Cum mă protejez de riscurile de a angaja necunoscuţi?
 • Dacă mă hotărăsc să fac asta, cine îmi garantează că angajaţii nu mint în CV‐urile pe care mi le prezintă
 • Cum se poate depăși „bariera” de comunicare?
 • Cum controlez un contingent de străini?
 • Ce fac dacă aceștia „fac probleme”?

25 de ani în bussinesul românesc

Consulta este o prezenţă pe piaţa de consultanţă de afaceri, drept comercial, evaluări comerciale și judiciare, reorganizări judiciare și insolvenţă, de peste 25 de ani.

Consulta s‐a născut ca parte a grupului Consulta Holding AG din Viena. Timp de câţiva ani, în cursul anilor 90, a acţionat ca și consultant implicat în fenomenul ce a avut loc peste tot în ţările Europei de est, respectiv privatizarea economiei de stat.

Ulterior, pe măsură ce economia de piaţă a României căpăta contur și odată cu apariţia legislaţiei insolvenţei, echipa româna a intrat pe nou formata piaţă a insolvenţei unde acţionăm de 20 de ani.

Pe această piaţă, beneficiind și de experienţa anterioară, Consulta și‐a găsit nișa de funcţionare în zona reorganizărilor judiciare, contabilizând câteva succese notabile de salvgardare a unor afaceri care continuă să prospere.

Azi, grupul Consulta cuprinde o companie specializată în consultanţa de afaceri și evaluări și un cabinet de insolvenţă, cu un portofoliu stabil de cel puţin 150 de companii pe an.

Divizia de evaluări a deţinut exclusivitatea 2 ani la rând în ceea ce privește evaluările din agricultură comandate de autorităţile românești și este un specialist în evaluări solicitat în primul rând pe piaţa executărilor silite dar și a evaluărilor comerciale private.

Sub o formă sau alta, în ultimii 25 de ani, am fost conectaţi la realităţile mediului de afaceri din România, aspect ce ne situează într‐o poziţie cel puţin privilegiată în ceea ce privește contactele, accesul pe piaţă dar și experienţa reorganizării/optimizării activităţii unei companii.

Partenerii noștri – 40 de ani de experienţă internaţională în managementul resurselor umane

Înainte de a intra pe piaţa românească, ne‐am asigurat de parteneriatul unora din cele mai mari companii de resurse umane din orient.

Azi ne mândrim să avem ca principali partneri companii din Emiratele Arabe Unite, Nepal, India, Bangladesh, Sri‐Lanka, Vietnam și Filipine, companii cu birouri sau parteneri în toată Asia și ţările din Vestul Africii.

Mai mult, acești parteneri deţin contingente de peste 200.000 oameni deja angajaţi în diverse misuni de muncă sau încorporaţi în soluţii de tip outsourcing.

Partenerii noștri deţin un portofoliu de peste 2 milioane de oameni iar experienţa acumulată în ultimii 40 de ani în managementul resurselor umane venite temporar din alte ţări, este inestimabilă pentru cei mai mulţi antreprenori români.

Beneficiind de experienţa și know‐how‐ul acestor parteneri, proiectul nostru a evoluat de la o idee bună dar riscantă, la o propunere coerentă, integrată și fezabilă.

Conceptul EMA - o soluție integrată

Abordăm problema deficitului de pe piaţa muncii ghidându-ne după următoarele principii:

 • O abordare integrată – soluţia noastră răspunde tuturor nevoilor și problemelor de orice natură ce pot apărea în cursul unei „misiuni de lucru”
 • O abordare specializată – beneficiind și de experienţa partenerilor noștri internaţionali accesăm cele mai specializate și eficiente „bazine” de recrutare
 • O abordare viabilă economic ‐ nu numai că putem să accesăm bazinul de recrutare optim pentru nevoile companiei dvs., o facem fără costuri suplimentare
 • O abordare sigură – un angajator care face acest pas va fi asistat în permanenţă, nu se va încărca cu „probleme” noi; ne asigurăm că la finalul „misiunii de lucru” lucrătorii străini se întorc acasă.

Mai exact

EMA are capacitatea de a furniza exact forţa de muncă de care aveţi nevoie, pentru exact perioada de timp solicitată și fără a vă greva compania cu alte probleme.

Cum o facem?

Împreună cu un reprezentant dedicat al echipei EMA, stabilim în regim de confidenţialitate nevoile activităţii dvs.

EMA va croi special pentru „fluxul de producţie” al activităii dvs. „schema de personal” cea mai eficientă (soluţie personalizată de resurse umane).

Împreună cu EMA, vă selectaţi personal cei mai potriviţi oameni pentru activitatea dvs.

EMA se ocupă de întreaga procedură legală internă și externă.

Echipa EMA va monitoriza situaţia angajaţilor dvs. pe întreaga perioada a „misiunii de muncă”.

Noi avem grijă să nu aveţi probleme în această perioadă, iar dacă acestea totuși apar, intervenim pentru a le rezolva.

Finalul „misiunii de muncă” – finalul unei colaborări fructuoase cu EMA.

Cauți forță de muncă din Asia?

Sună-ne și hai discutăm despre cum te putem ajuta alegi cei mai buni oameni și demarezi formalitățile în cel mai scurt timp. Click pe butonul de mai jos!

Ți-a plăcut articolul nostru? Sharing is caring.

Scroll to Top