Tradiții din Asia – India, Nepal, Filipine

Scurtă introducere

Diversitate, cultură, tradiție și culoare sunt cu siguranță cuvintele care definesc cu adevărat India, Nepalul și Insulele Filipine. De la locuri de vis care abia așteaptă să-ți încânte vederea, până la tradiții deosebite care surprind la fiecare pas, aceste țări sunt precum un cufăr plin de comori care abia așteaptă să fie descoperit.

India: tradiții si obiceiuri

India este o națiune poliglotă mare și diversă, al cărei ritm de viață variază de la o regiune la alta și de la o comunitate la alta. De-a lungul timpului, ritmul globalizării a fost lent în cea mai mare parte a Indiei rurale și chiar și în zonele urbane.

Citește și articolul nostru despre India – cel mai mare stat democratic.

Gusturile occidentale în ceea ce privește mâncarea, îmbrăcămintea și divertismentul au fost adoptate foarte greu și chiar și în zilele noastre, indienii preferă tot bucătăria tradițională și își păstrează tradițiile cu strictețe.

Tradițiile indiene de Craciun

În comparație cu alte sărbători religioase, Crăciunul este o sărbătoare destul de mică în India, din cauza faptului că numărul de creștini din această regiune este foarte mic (aproximativ 2,3% din populație).

În India, Crăciunul este sărbătorit de obicei prin participarea la Liturghia de la miezul nopții (în special pentru catolici), unde se adună toți membrii familiei, rudele acestora și prietenii.

Această ceremonie este urmată de o reuniune în care se primește binecuvântare de la bătrâni, se schimbă cadouri și se mănâncă prăjituri (prăjituri cu prune).

În Ajunul Crăciunului, majoritatea bisericilor sunt împodobite cu brazi de Crăciun, luminițe, coroane mari de Crăciun, flori proaspete, lumânări parfumate și decorațiuni de Crăciun precum bile, clopote, lanțuri de mărgele, păpuși de Moș Crăciun etc.

Tot în această zi, tinerii se îmbracă în Moș Crăciun, ies pe stradă și oferă locuitorilor cadouri și bomboane.

În anumite zone, decorațiunile de Crăciun sunt complet diferite față de cele din cultura occidentală, acestea fiind făcute din frunze de banana sau mango.

Dansul Chhau al lui Odisha

O tradiție importantă din India este dansul clasic Chhau de la Odisha. Acest dans este folosit ca o formă de povestire pe scenă și este practicat de trupe formate exclusiv din bărbați.

Chhau combină artele marțiale, acrobația, atletismul, iar motivele sale evidențiază teme religioase ale șivaismului, șaktismului și vaishnavismului.

Acest dans este sărbătorit în fiecare primăvară și a fost inclus în 2010 pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Festivalul Holi

Festivalul Culorilor din India este o sărbătoare ce semnifică victoria binelui asupra răului (a distrugerii demonului Holika).

Acest festival este sărbătorit în fiecare an la începutul lunii martie, în a doua zi după ce a fost lună plină.

În această zi, oamenii mărșăluiesc pe străzi și se stropesc cu pulberi colorate, în timp ce dansează și cântă. 

Pe lângă scopul general al acestui festival, Holi mai este și o zi în care indienii aleg să ierte și să uite greșelile pe care le-au făcut chiar ei sau pe care alții le-au făcut față de ei.

Tradiții din Nepal

Diversitatea geografică și etnică a Nepalului ascunde una dintre cele mai bogate culturi din lume și care deține diverse seturi de obiceiuri și tradiții.

Citește și articolul nostru despre Curiozități, tradiții și obiceiuri despre Nepal.

O mare parte dintre aceste obiceiuri au la bază tradiții hinduse, budiste sau alte tradiții religioase.

Janku

Janku este o sărbătoare a vieții care se ține atunci când cineva atinge vârsta de 77, 88, 99 și 110 ani.

Semnificația acestei sărbători este legată de textele Newari care menționează faptul că „vârstele sărbătorii Janku marchează momente nefavorabile din viața unei persoane, când chiar și cea mai mică amenințare poate reprezenta o amenințare serioasă pentru viața cuiva”.

Diversele ritualuri Janku sunt efectuate pentru a fi pe placul zeilor și pentru a ajuta această persoană să depășească problemele.

Această tradiție se bazează pe faptul că, în trecut, speranța medie de viață a unei persoane era de doar 67 de ani, așa că atunci când cineva ajungea la un Janku, era ca și cum i se dădea o nouă viață.

După al doilea janku, persoanei i se acordă statutul de „Thakali” și i se acordă respect egal cu zeii și zeițele.

Astfel, bărbatul sau femeia sunt tratați precum un mire sau o mireasă, sunt îmbrăcați generos și defilează prin oraș cu carele, vizitând diferite temple și lăcașuri de cult.

Înmormântarea cerului

Înmormântarea cerului este o metodă funerară care se practică în zonele muntoase, precum Upper Mustang și Dolpa.

Această metodă funerară reprezintă o tradiție tibetană, bazată pe credința care crede că nu este necesar să se păstreze cadavrul, deoarece acesta reprezintă doar un vas gol.

Astfel, cadavrele sunt lăsate în aer liber, în anumite locuri special dedicate, pentru a fi mâncate de păsări și animale.

Tradiții din Filipine

Cu peste șapte mii de insule, Filipine este o lume foarte bogată din punct de vedere al culturii și tradițiilor.

Citește și articolul nostru despre Filipine – țara celor 7000 de insule.

De la lupte de cocoși și karaoke competitiv, până la cel mai lung sezon de Crăciun din lume, Filipine este cu siguranță locul în care poți trăi experiențe de neuitat.

Tradiții de Crăciun în Filipine

Majoritatea filipinezilor sunt creștini, aproximativ 80% dintre oameni fiind catolici, iar din acest motiv, Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare din Filipine. Acesta ține patru luni și este renumit în lume pentru cel mai lung Crăciun.

Astfel, primele decorațiuni încep să apară chiar de la 1 Septembrie, fiind ceva complet normal să cumperi cadouri încă de atunci.

Cea mai populară decorațiune de Crăciun poartă numele de „parola” și este formată dintr-un stâlp de bambus sau un cadru cu un felinar cu stea aprins.

Aceasta este făcută în mod tradițional din fâșii de bambus și hârtie japoneză colorată și reprezintă steaua care i-a ghidat pe înțelepți.

În seara de Ajun, creștinii merg la biserică pentru a asculta ultimul „simbang gabi” (liturghie de noapte), după care sărbătoresc Noche Buena.

Aceasta este o sărbătoare dedicată familiei, prietenilor și vecinilor, care vin să ureze tuturor un Crăciun Fericit!

Kutkot

Kutkot este o tradiție practicată de către grupul Hanunuo Mangyans, care trăiește în sudul Mindoro-ului.

În cadrul acestei tradiții, persoanele dragi decedate sunt dezgropate la un an după moarte și sunt îmbrăcate în haine pentru a forma o figură asemănătoare unui manechin numită „sinakot”.

„Sinakotul” este apoi transportat de membrii familiei înapoi în sat, unde este supus unui dans tribal.

Ulterior, acesta este păstrat de familie în interiorul casei timp de un an, iar apoi este transferat într-o peșteră alături de alți „sinakot”.

Hanunuo Mangyans practică acest ritual ca o modalitate de a-și onora morții.

Cauți forță de muncă din Asia?

Sună-ne și hai discutăm despre cum te putem ajuta alegi cei mai buni oameni și demarezi formalitățile în cel mai scurt timp. Click pe butonul de mai jos!

Ți-a plăcut articolul nostru? Sharing is caring.

Scroll to Top